Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala to najczęściej spotykane danie w menu indyjskich restauracji, choć pochodzenie dania nie jest do końca jasne, bo wiele różnych źródeł wskazuje, że danie to powstało na terenie Wielkiej Brytanii. Najważniejszy dla nas jednak jest smak, gdzie pomidorowo śmietanowy sos razem z aromatycznymi przyprawami i soczystym kurczakiem tworzą razem niesamowitą kompozycję pysznego dania 🙂
Składniki:
2 łyżki oleju
500 g piersi kurczaka pokrojoną w dużą kostkę
sól i pieprz do smaku
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 ½ łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka chili w proszku
1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowego
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry do dekoracji
świeżo ugotowany ryż do podania
Przygotowanie:
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i cebulę, smaż razem przez 4-5 minut aż składniki uzyskają złotawy kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek, imbir, garam masala, chili w proszku i kurkumę, smaż razem przez 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj od czasu do czasu przez 8-10 minut lub do czasu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem lub z chlebkiem Naan.
Smacznego!