Czy smaczne dania muszą być drogie? Stanowczo nie. Takim daniem jest gulasz z serc, który po prostu uwielbiam. Łatwo się go robi, a podczas duszenia aromat unosi się po całej kuchni. Jedno z moich ulubionych dań, do którego bardzo chętnie wracam. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a z dodatkiem surówki lub ogórka kiszonego dostajemy doskonały, prosty obiad 🙂

Składniki:

500 g serc drobiowych
1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
300 ml bulionu drobiowego gorącego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka świeżej zielonej pietruszki posiekanej
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Serca oczyść, umyj i osusz. Cebulę podsmaż na patelni na szklany kolor. Dodaj serduszka i smaż razem przez 5 minut, aż serduszka zmienią kolor. Przenieś całość z patelni na garnek. Na tę samą patelnię wlej bulion aby zebrać smak ze smażenia i przelej do garnka z sercami i cebulą. Dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kulki pieprzu i przykryj garnek. Odlej 50 ml buliony z garnka do szklanki, posłuży to do połączenia mąki. Po około 40 minutach serca będą miękkie (jeśli nie są, gotuj kolejne kilkanaście minut). Dodaj więc pietruszkę i gotuje razem przez 5 minut. Do szklanki z wywarem (już ostudzonym) dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Powoli przelej do garnka, aby zagęścić sos. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Gulasz świetnie pasuje zarówno do ziemniaków jak i do ryżu, a smak idealnie uzupełnia ogórek kiszony 🙂

Smacznego!

bulion, marchewka, kurczak, mąka, serca, cebula, pietruszka, pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 × 18 =