Kurczak w stylu curry częściej kojarzy się z kuchnią indyjską, jednak Filipińczycy także mają swoją wersją. Kurczak ten oparty jest głównie na przyprawie curry, imbirze i mleku kokosowym dzięki czemu otrzymujemy kremowe, proste i aromatyczne danie z łatwo dostępnych składników 🙂

Przygotowanie:

500 g kawałków kurczaka
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula pokrojona w kostkę
kawałek imbiru pokrojonego w paski
1 duża marchewka pokrojona w kostkę
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 czerwone papryki pokrojone w kostkę
2 łyżki sosu rybnego
1 puszka mleczka kokosowego
1 szklanka wody
2 łyżki przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kurczaka, mieszaj od czasu do czasu, aż lekko kurczak się zarumieni. Dodaj sos rybny, mleko kokosowe i wodę. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając. Dodaj marchew z ziemniakami i gotuj przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Dodaj curry, wymieszaj i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem 🙂

Smacznego!

azjatyckie, papryka, marchewka, udka kurczaka, kurczak, mleczko kokosowe, curry, proste przepisy, szybki przepis, filipińskie, sos rybny, czosnek, imbir, olej, cebula, pieprz, ziemniaki, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 9 =