Łatwe do przyrządzenia klasyczne danie filipińskie ze smakami sosu sojowego i ocetu. Przepis ten jest słynnym i niezwykle popularnym daniem przygotowywanym przez Filipińczyków.  Do tego dania mam specjalny sentyment, bo to pierwsza potrawa jaką przygotowałam dla mojego męża podczas jego pierwszej wizyty na Filipinach 🙂

Składniki:

7-8 kawałków kurczaka (nogi i udka)
imbir (w plastrach)
2 kawałki czosnku (w plastrach)
1 średnia czerwona cebula (w plastrach)
⅓ szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu
sól i pieprz
słodka papryka chili
2-3 liście laurowe
3 kulki pieprzu
½ szklanki bulionu
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sos sojowy, ocet, chili, sól i pieprz, połowę pokrojonego czosnku, połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonego imbiru. Do marynaty przełóż kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, aby marynata pokryła kurczaka. Marynuj co najmniej godzinę. Podgrzej patelnię i podsmaż pozostały imbir, z pozostałym czosnkiem i resztą cebuli. Dodaj kurczaka i usmaż go z każdej strony. Zalej bulionem i dodaj liść laurowy, kulki pieprzu oraz cukier. Duś pod przykryciem 45 minut. Podawaj z ryżem.

Smacznego!

adobo, kurczak, czosnek, imbir, cebula, pieprz, sól, sos sojowy, ocet

2 Komentarzy “Kurczak Adobo”

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 10 =