Kurczak Adobo
Łatwe do przyrządzenia klasyczne danie filipińskie ze smakami sosu sojowego i ocetu. Przepis ten jest słynnym i niezwykle popularnym daniem przygotowywanym przez Filipińczyków. Do tego dania mam specjalny sentyment, bo to pierwsza potrawa jaką przygotowałam dla mojego męża podczas jego pierwszej wizyty na Filipinach 🙂
Składniki:
7-8 kawałków kurczaka (nogi i udka)
imbir (w plastrach)
2 kawałki czosnku (w plastrach)
1 średnia czerwona cebula (w plastrach)
⅓ szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu
sól i pieprz
słodka papryka chili
2-3 liście laurowe
3 kulki pieprzu
½ szklanki bulionu
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj sos sojowy, ocet, chili, sól i pieprz, połowę pokrojonego czosnku, połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonego imbiru. Do marynaty przełóż kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, aby marynata pokryła kurczaka. Marynuj co najmniej godzinę. Podgrzej patelnię i podsmaż pozostały imbir, z pozostałym czosnkiem i resztą cebuli. Dodaj kurczaka i usmaż go z każdej strony. Zalej bulionem i dodaj liść laurowy, kulki pieprzu oraz cukier. Duś pod przykryciem 45 minut. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Wygląda pysznie!
Dziękuję! 🙂