Paluszki chlebowe
Paluszki chlebowe to idealna przekąska dla każdego. Można je dostać w sklepie, ale większe, dłuższe i smaczniejsze możesz zrobić sam w domu. Dobrze przygotowane ciasto to cały sukces 🙂
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
łyżka oliwy
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli
żółtko z jajka
sezam
Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski. Dodaj wodę, oliwę, sól, cukier i drożdze. Za pomocą widelca wymieszaj wszystkie składniki, a potem ugniataj ciasto tak, aby było jednolite (przez około 10 minut). Odłóż ciasto do miski i przykryj za pomocą ściereczki. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Jeśli nie masz w domu ciepłego miejsca, to możesz wstawić do piekarnika w temperaturze 35ºC by ciasto urosło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy posypaną mąką na grubość około 0,5 cm. Nożem pokrój na 2 cm paski i zawiń je w spiralę (spirala się nie zachowa, ale to prostu sposób na nadanie kształtu). Paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220ºC, roztrzep jajko i posmaruj jajkiem paluchy. Posyp wszystko sezamem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!