Tarta z nadzieniem z białej czekolady i borówkami
Prosty przepis na pyszny deser. Chrupiąca migdałowa baza wypełniona słodką i kremową białą czekoladą z rozpływającym się w ustach kremem mascarpone i posypana świeżymi borówkami! Warto korzystać z tych słodkich owoców zwłaszcza podczas sezonu! 🙂
Składniki:
Tarta:
200 g mąki
50 g migdałów
90 g cukru pudru
szczypta soli
1 duże jajko
110 g schłodzone masło pokrojone w kostkę
starta skórka z cytryny do smaku
Nadzienie mascarpone z białą czekoladą:
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
220 g białej czekolady
250 g mascarpone
świeże borówki
Przygotowanie:
Tarta:
W robocie kuchennym zmiel migdały, aż rozbiją się na małe okruchy. Dodaj mąkę, cukier, sól, jajko miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj masło i ponownie miksuj, aż mieszanina zamieni się w duże okruchy. Uformować duże ciasto i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłódź przez 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 5 minut, aby lekko zmiękło. Rozwałkuj ciasto na płaską powierzchnię. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj. Włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty z wyjmowanym dnem. Równomiernie dociśnij dno i boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem. Spód piecz 20-25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Nadzienie mascarpone z białą czekoladą:
Białą czekoladę posiekaj na małe kawałki i włóż do miski. Rozpuść w kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści i uzyska gładką konsystencję. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj mascarpone do roztopionej czekolady, łyżka po łyżce i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ubij śmietanę w misce miksera, aż będzie sztywna. Dodaj po łyżce mieszanki mascarpone z białej czekolady do śmietanki i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodawaj aż do wyczerpania mieszanki. Uważaj, aby nie przemieszać. Wlej nadzienie na tartę, równomiernie rozprowadź. Na nadzienie ułóż borówki. Wstaw tartę z powrotem do lodówki, aby schłodziła się przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!