Pyszne, zdrowe, kruche batony, która świetnie nadają się jako przekąska, lub jako rezerwowe źródło energii w lunchboxie podczas górskich wędrówek. Dostępne składniki i łatwość przygotowania sprawia, że warto przygotować taką przekąskę podczas wypady poza dom lub jako lunch w pracy 🙂 

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki cukru
szczypta sody
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka świeżych jagód
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżki soku z cytryny
50 g czarnej czekolady rozpuszczonej

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180ºC i posmaruj formę do pieczenia za pomocą masła. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę i sól. Dodaj roztopione masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Przenieś ¾ masy do formy do pieczenia (reszta będzie do udekorowania góry batonów). W formie dociśnij równo masę. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Odstaw na bok i pozostaw do ostudzenia. W małym rondlu na średnim ogniu połącz jagody, syrop klonowy, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszaj, aż mąka całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita masa. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mikstura zgęstnieje. Na wierzch upieczonych batonów przelej jagodową mieszankę i równomiernie rozprowadź. Następnie wierzch polej wcześniej przygotowaną masą z płatkami owsianymi, włóż do piekarnika. Piecz przez kolejne 20 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia, pokrój na mniejsze kawałki. Polej czekoladą na wierzchu i gotowe 🙂

Smacznego!

borówki, masło, mąka, sok z cytryny, syrop klonowy, płatki owsiane, piknik, mąka ziemniaczana, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 9 =