Uwielbiam serniki! Łatwy i pyszny deser, do którego wszelkie owoce idealnie pasują. Tym razem przedstawiam Wam puszysty i kremowy sernik migdałowy ze świeżymi jeżynami. Wspaniały deser lub przekąska na podwieczorek 🙂

Podstawa:

1 szklanka pokruszonych herbatników graham
½ szklanki rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru

Nadzienie:

250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany 12%
150 ml śmietanki 30%
4 jajka
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatki:

4 szklanki jeżyn
1 szklanka cukru
¼ szklanki wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm papierem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki podstawy razem. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i być zwarta. Przełóż mieszaninę do przygotowanej formy do pieczenia. Rozłóż i równomiernie rozprowadź łyżką dociskając do dna i upiecz w piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj nadzienie, ubij mascarpone z cukrem aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Wlej śmietankę i ponownie wymieszaj. Dodawaj pojedynczo jajka cały czas ubijając. Dodaj mąkę migdałową i wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wlej nadzienie do naczynia z podstawą i piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik i zostaw sernik w piekarniku na godzinę. Po tym czasie wyciągnij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Jeżyny, cukier i wodę umieść w rondelku i podgrzej na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut lub do momentu, gdy sok lekko zgęstnieje. Dodaj skrobię kukurydzianą, gotuj i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie gładka. Wylej jeżynowy sos na sernik. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc. Podawaj z płatkami migdałów 🙂

Smacznego!

migdały, jeżyny, masło, kukurydza, kremowy ser, krem, jajko, herbatniki, mascarpone, cukier, śmietanka, słodkości, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 ⁄ 9 =