Uwielbiam sernik i jeżyny, dlatego wiedziałam, że taką mieszankę szybko polubię. Idealnie upieczony, aromatyczny, lekko słodki sernik z pięknym fioletowym akcentem będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty 🙂

Składniki:

250 g świeżych jeżyn
2 łyżki cukru
120 g pokruszonych herbatników
60 g masła rozpuszczonego
400 g mascarpone
120 g cukru
200 g śmietany 12%
150 ml śmietanki 30 %
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Przełóż jeżyny do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki cukru i ponownie wymieszaj, odstaw na bok. Za pomocą robota kuchennego lub wałka do ciasta zmiażdż herbatniki. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Teraz czas na robienie sernika, więc wlej roztopione masło do herbatników i wymieszaj. Mieszanka powinna być mokra i trzymać się razem. Przenieś masę do okrągłego naczynia do pieczenia i równomiernie ją rozprowadź za pomocą łyżki. Boki wnętrza foremki wysmaruj masłem i daj papier do pieczenia (na spódzie naczynia ciąglę są skruszone herbatniki). Zewnętrzne boki naczynia owiń w folię aluminiową. Odstaw na bok. Do dużej miski dodaj mascarpone i cukier. Wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Dodaj śmietankę 30% i znów wymieszaj. Dodaj jajka i znowu wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ponownie. Dodaj sok z cytryny i znów wymieszaj, ale teraz tak, aby składniki się dobrze połączyły. Masę wlej do naczynia z pokruszonymi herbatnikami. Wlej mieszankę z jeżynami i powoli zamieszaj aby powstał kolorowy wzór (uważaj, by nie zahaczyć herbatnikowej mieszanki). Włóż do piekarnika na 30 minut (w piekarniku musi być blaszka z wodą). Po tym czasie piecz przez kolejne 30 minut, ale tym razem w temperaturze 150ºC. Wyłącz piekarnik i pozostaw na godzinę. Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Włóż do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia

Smacznego!

biszkopt, jeżyny, masło, sernik, kremowy ser, krem, jajko, sok z cytryny, mascarpone, mąka ziemniaczana, cukier, śmietanka, słodkości, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 18 =