Ciasteczka sandwich z dżemem z czarnej porzeczki
Jak najlepiej umilić sobie i bliskim dzień? Poprzez upieczenie przepysznych ciasteczek. Pyszne ciastka z dżemem z czarnej porzeczki to świetna słodka przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Idealny dodatek do kawy i herbaty 🙂
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
3 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
dżem z czarnej porzeczki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, żółtka, śmietanę, cukier puder oraz szczyptę soli i całość wymieszaj mikserem. Zagnieć ciasto na stolnicy. Ciasto podziel na dwie części, przykryj folią i wstawić do lodówki na noc. Ciasto robiłam wieczorem, a rano piekłam. Wyjmij ciasto z lodówki godzinę przed przygotowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm na posypany mąką pergaminie. Z dużej szklanki ułóż okrągłe płaskie krążki (należy je podzielić na pary). Użyj małej szklanki, aby wyciąć środek na jednym kawałku z pary. Umieść ciastka w odległości 2 cm od siebie na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 6-8 minut lub do momentu, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Po ostygnięciu rozsmaruj łyżeczkę dżemu na całych ciasteczkach i nałóż wycięte ciasteczka, tak jak kanapkę. Oprósz cukrem pudrem i podawaj 🙂
Smacznego!