Tradycyjna filipińska potrawa znana także jako “Beefsteak Tagalog”. Jest to gulasz z pokrojoną w plastry wołowiną i sporą ilości cebulą, duszone w sosie sojowym z calamansi aż wołowina stanie się miękka. Bardzo proste przygotowanie, smak potrawki naprawdę świetny, a rodzina na pewno będzie zachwycona podczas takiego obiadu 🙂

Składniki:

400-500g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plastry i posiekane
½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki soku z calamansi lub soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 duża cebula pokrojona w pierścienie
½ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Umieść pokrojoną i rozdrobnioną wołowinę w misce. Zamarynuj w sosie sojowym, sokiem z calamansi lub z sokiem z cytryny, pieprzem co najmniej przez godzinę lub najlepiej całą noc. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Podsmaż połowę cebuli, aż stanie się szklista i miękka. Odłożyć na bok. Odcedź wołowinę z marynaty (zachowaj marynatę). Na tej samej patelni smaż wołowinę przez 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. W tej samej patelni ponownie dodaj więcej oleju w razie potrzeby. Smaż czosnek i pozostałą cebulę, aż zmiękną. Wlej marynatę i wodę na patelnię i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj smażoną wołowinę. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (możesz dodać wodę w razie potrzeby). Rozpuść skrobię kukurydzianą w ¼ szklanki wody. Dodaj na patelnię i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do serwowania i posyp smażoną cebulą. Podawaj z ryżem 🙂

Smacznego!

azjatyckie, wołowina, calamansi, proste przepisy, filipińskie, czosnek, sok z cytryny, cytryna, limonka, olej, cebula, pieprz, mąka ziemniaczana, sól, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 9 =