Bigos to klasyczna, tradycyjna polska potrawa przygotowywana w prawie każdym polskim domu. Można powiedzieć, że ile rodzin tyle tradycyjnych przepisów, bo jedni wolą bigos mocno kwaśny, inni z mocno wyczuwalnymi grzybami, a jeszcze inni na tłusto. Bigos najczęściej robi się z kiszonej kapusty, ale mi jednak bardziej podchodzi wersja słodka, z białej kapusty i przecieru pomidorowego. Jest to niezwykle prosty, szybki i przepyszny przepis na bigos, którym z łatwością nakarmicie całą rodzinę 🙂

Składniki:

1 kg białej kapusty poszatkowanej
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
500 g białej kiełbasy pokrojonej w kostkę (możesz też część pokroić na większe kawałki)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
250 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól i pierz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut (możesz dodać kostkę rosołową do smaku, ale uważaj bo jak boczek jest słony to może wyjść słony bigos). Przez ten czas na odrobinie oleju podsmaż boczek. Gdy boczek wytopi tłuszcz dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż razem, aż cebula się zeszkli i będzie miękka. Z kapusty odlej wodę tak, by została w niej szklanka. Dodaj podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodaj przecier pomidorowy i majeranek. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw pieprzem, solą i majeranek. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, kapusta, proste przepisy, szybki przepis, majeranek, olej, cebula, pieprz, sól, kiełbasa, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 20 =