Mięsna wołowa rolada jest niezwykle popularna w Polsce podczas różnych uroczystości. Także świetnie zrazy sprawdzają się jako obiad. Farsz nadaje świetny smak temu daniu, mięso jest rozpływające się w ustach, a dodatkowo kapitalny sos sprawia, że danie jest genialne i idealnie pasuje do klusek, kopytek, ziemniaków czy też kaszy 🙂

Składniki:

1 kg udźca wołowego pokrojonego w plastry 1 – 1 ½ cm (w poprzek włókien) i rozbite tłuczkiem – mi wyszło 10 plastrów
2-3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwiartki
10 kawałków suszonych pomidorów
10 plastrów boczku wędzonego
2 cebule pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
1 marchewka pokrojona w kostkę
pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 ½ szklanki wrzątku
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
łyżka mąki
masło klarowane lub olej do smażenia
sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozbite plastry wołowe oprósz pieprzem. Na plaster od strony pieprzonej wyłóż plaster boczku, kawałek ogórka i suszonego pomidora, zawiń ściśle w rulon i za pomocą wykałaczki zabezpiecz, by zraz się nie rozwijał (możesz do farszu użyć innych składników jak musztardę, kiełbasę, cebulę, paprykę lub inne ulubione dodatki). Rozgrzej masło lub olej na patelni. Na mocno rozgrzaną patelnię pojedynczo dodawaj zrazy i podsmaż je na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone zrazy przełóż do garnka. Gdy już wszystkie zrazy wylądują w garnku, zalej je wrzątkiem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i na wolnym ogniu duś pod przykryciem przez godzinę. Przez ten czas na tej samej patelni dodaj łyżkę masła lub oleju. Tym razem na średnim ogniu podsmaż cebulę na szklany kolor i do miękkości (około 10 minut). Uważaj, aby cebulę nie przypalić bo będzie miała gorzki smak. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż razem przez 3 minuty. Zawartość patelni dodaj do garnka ze zrazami. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej masło lub olej i podsmaż pieczarki. Dodaj marchewkę oraz słodką paprykę i smaż razem przez około 10 minut. Gdy zrazy duszą się już godzinę to dodaj do nich pieczarki z marchewką. Z garnka odlej ¼ szklanki bulionu, posłuży do zagęszczenia sosu. Duś zrazy przez 30 – 60 minut w zależności od miękkości mięsa. Po tym czasie dokładnie wymieszaj odlany bulion z mąką i dodaj do garnka, całość zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem wyciągnij wykałaczkę ze zrazów 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, liść laurowy, wołowina, masło, marchewka, suszone pomidory, mąka, czosnek, pieczarki, olej, cebula, pieprz, wieprzowina, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 8 =