Jedna z najczęściej gotowanych polskich zup szczególnie popularna w okresie zimowym. Rozgrzewa i syci, ma duża zawartość zdrowych i pysznych warzyw jak i smacznego mięsa. Zupa ta świetnie nadaje się do odgrzewania na następne dni o ile nie zostanie zjedzona już pierwszego dnia, bo jest naprawdę pyszna 🙂 

Składniki:

500 g żeberek pokrojonych na mniejsze kawałki (po 2-3 kości)
250 g wędzonego boczku obranego ze skórki, pokrojonego w paski
350 g fasoli piękny jaś
2 marchewki jedna obrana, a druga obrana i pokrojona w kostkę
1 pietruszka obrana
kawałek selera obrany
kawałek pora
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 ½ litra zimnej wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
sól i pieprz do smaku (spora ilość)
1 łyżka majeranku
pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolę wstaw do miski, zalej 1 litrem zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia do dużego garnka włóż żeberka i zalej je wodą, powoli doprowadź do wrzenia. Podczas doprowadzania do wrzenia będzie się wydzielać szumowina, którą możesz usunąć, ale nie musisz. Gdy żeberka będą się gotować dodaj por, seler, pietruszkę, całą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i fasolę. Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny. Wyciągnij por z zupy. Po tym czasie na suchej patelni podsmaż boczek na złoto tak, aby tłuszcz się wytopił. Dodaj cebulę i czosnek i smaż razem przez chwilę by cebula zmiękła, ale nie zbrązowiała. Dodaj zawartość patelni do zupy (ja nie dodałam wytopionego tłuszczu z boczku do zupy). Dodaj także pokrojoną w kostkę marchewkę i gotuje pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem oraz dodaj ziemniaki. Gotuj dalej pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie dodaj majeranek i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z pieczywem i pietruszką.

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, liść laurowy, fasola, marchewka, czosnek, por, majeranek, cebula, pietruszka, pieprz, wieprzowina, ziemniaki, żeberka, sól, zupa, seler naciowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 11 =