Sos barbecue na bazie ketchupu
Sos barbecue to świetny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Poza domowym sosem barbecue także często lubię robić prostszą wersję, gdzie głównym składnikiem jest ketchup. Sos jest świetny, smaczny i prostu, idealnie pasuje do dań.
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
1 ½ łyżki cukru brązowego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki wędzonej
½ łyżeczki mielonego chili
½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
200 ml ketchupu
200 ml wody
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytrynu
sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę i na małym ogniu smaż ją do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż razem przez minutę. Dodaj chili, pieprz, cukier i wędzoną paprykę i smaż razem przez 20 sekund. Dodaj resztę składników i duś bez przykrycia przez około 20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Sos możesz zawekować, by mieć go na później 🙂
Smacznego!