Bananowe batony czekoladowe
Pyszne, słodkie, czekoladowe batoniki o wspaniałym bananowym smaku. Rozpływający się w ustach smakołyk świetnie nadają się jako przekąska do kawy, jak i dawka energii podczas dłuższych spacerów. Idealne zarówno dla dorosłego jak i dla dziecka 🙂
Składniki:
1 szklanka rozgniecionych bananów (2 banany)
½ szklanki cukru
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki mąki
½ łyżeczka sody
⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady posiekanej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 8×8 cali (20×20 cm) papierem do pieczenia. W misce wymieszaj rozgniecionego banana, cukier, masło, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przesiej do tej samej miski mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Powoli połącz składniki razem, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj 60 g posiekanej czekolady. Wlej masę na przygotowaną blachę i posyp pozostałą posiekaną czekoladą. Piecz przez 15-20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudzić. Pokrój w batony i podawaj 🙂
Smacznego!