Bananowy karmelowy pudding w słoiku
Słodki, prosty, elegancki i niezwykle pyszny deser z karmelem, preclami i bananami, a kremowy pudding jest idealnym łącznikiem wszystkich smaków. Małe słoiczki dodają uroku temu deserowi, a porcja jest idealna jako mała słodka przekąska dla każdego 🙂
Składniki: (4 porcje)
Okruchy preclowe:
½ szklanki pokruszonych precli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 łyżka mąki
¼ szklanki rozpuszczonego masła
Pudding:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
1 łyżka cukru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 banany obrane i pokrojone w plastry
Karmel:
½ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
70 g masła pokrojonego w kostkę
½ płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 150°C.
Okruchy preclowe:
Aby zrobić okruchy preclowe połącz wszystkie składniki cały czas mieszając. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia.
Pudding:
Przygotuj pudding, mieszając ze sobą połowę mleka i budyniu w proszku. Wlej kolejną połowę mleka do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj łyżkę cukru i masy budyniowej, mieszaj, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę i cukier puder. Połowę posłodzonej śmietanki włóż do wystudzonego budyniu.
Karmel:
Połącz cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Dodaj masło i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie gęstnieć i zmieni kolor. Dodaj sól i wlej śmietankę. Mieszaj energicznie przez około 1-2 minuty lub do uzyskania pożądanego koloru, ale uważaj, aby go nie przypalić. Przełóż karmel do szklanej miski. Pozostawić do ostygnięcia i aż lekko zgęstnieje, aby uzyskać idealną konsystencję.
Złożenie:
Na dnie słoiczka ułożyć 3 łyżki budyniu, dodaj kawałki plastrów banana, łyżkę bitej śmietany, okruchy precla i sos karmelowy. Powtórz dla kolejnej warstwy. Na wierzch daj bitą śmietanę, posyp okruchami precla, skrop sosem karmelowym i połóż plasterek banana 🙂
Smacznego!