Pieczony pstrąg z warzywami
Dania z ryb to świetny sposób na zdrowy i pożywny obiad. Do tego smak pieczonego pstrąga z warzywami jest po prostu genialny. Aromatyczne, lekkostrawne warzywa, przepyszna ryba z dodatkiem masła to idealny pomysł na prostą, pożywną i smaczną ucztę 🙂

Składniki:
2 pstrągi, umyte i oczyszczone
200 g brokułów pokrojonych w różyczki
200 g kalafiora, pokrojonego w różyczki
1 duża marchewka, pokrojona w plastry
sól i pieprz
1 cytryna
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry plus 1 ząbek czosnku posiekany
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
Włóż warzywa do dużej miski. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Pstrąga opłucz i osusz, zrób kilka nacięć nożem z jednej strony, wyciśnij cytrynę w środku pstrąga i natrzyj szczyptą soli i pieprzu. Posyp każdego pstrąga rozmarynem i natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek. Podziel czosnek, cebulę na każdego pstrąga i nafaszeruj rybę razem z 2 plasterkami cytryny. Ułóż rybę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nacięta strona była u góry. Warzywa położyć na blasze do pieczenia obok ryb. Wymieszaj masło, pietruszkę, posiekany czosnek, sól i pieprz. Wylej mieszankę na pstrąga i warzywa. Piecz przez 15-20 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem, ziemniakami lub frytkami 🙂
Smacznego!

