Dorada pieczona
Bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na rybę z piekarnika. Nie jest wymagana jakaś specjalna marynata, wystarczy natrzeć doradę prostymi składnikami, które znajdują się w każdej kuchni (rozmaryn nie jest konieczny). Ten świetnie sprawdzi się również dla innych ryb z białym mięsem jak na przykład pstrąg. Świetny sposób na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad 🙂
Składniki:
2 dorady wypatroszone, oczyszczone, umyte i osuszone
sok z pół cytryny
oliwa do natarcia ryb
kilka gałązek rozmarynu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polej ryby oliwą i dokładnie natrzyj zarówno na zewnątrz jak i w środku. Posyp solą i pieprzem i także natrzyj w środku i na zewnątrz. Ryby połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do środka ryby gałązke rozmarynu oraz gałązkę rozmarynu połóż na wierzch ryby. Polej ryby sokiem z cytryny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C (grzałka góra – dół) przez około pół godziny. Podawaj z sałatką i frytkami 🙂
Smacznego!