Creme brulee to prosty deser wywodzący się z kuchni francuskiej i składający się dosłownie z kilku składników. Słodka, pyszna, kremowa słodkość dosłownie rozpływa się w ustach, a karmel idealnie pasuje do tego dania. Oryginalnie creme brulee wymaga palnika do skarmelizowania cukru, tym razem przedstawiam Wam przepis na równie pyszny deser bez konieczności zakupu takiego narzędzia kuchennego 🙂

Składniki:

300 ml śmietanki 30%
3 żółtka z dużych jajek
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo na karmel:

3 łyżki wody
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Roztrzep za pomocą widelca żółtka razem ze śmietanką i cukrami na jednolitą konsystecję. Zwróć uwagę, by cukry się rozpuściły. Masę przelej do żaroodpornych foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C (grzałka góra – dół) na 40-45 minut. Deser ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z wody i cukru stwórz karmel wsypując składniki do rondla i podgrzewając, aż uzyska lekko brązowy kolor. Przelej karmel do foremek z masą i równomiernie rozprowadź, a gdy karmel zastygnie to deser będzie gotowy do podania 🙂

Smacznego!

kremowy, proste przepisy, jajko, szybki przepis, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 11 =