Pieczony schab z jabłkiem, papryką i ziemniakami
Bardzo efektowny obiad nadający się na specjalnie okazje, niezwykle smaczny, a do tego bardzo prosty. Wystarczy pokroić trochę warzyw, ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika, a reszta samo się zrobi. Mieszanka schabu, z ziemniakami, papryką i cebulą to idealny sposób na specjalną okazję jak i na zwykły domowy obiad 🙂
Składniki:
1 ½ kg schabu pokrojonego w plastry (nie trzeba rozbijać)
2-3 małe jabłka z wydrążonymi gniazdami i pokrojonymi w talarki
1 duża papryka pokrojona w plastry
2 średnie cebule pokrojone w talarki
2 łyżki słodkiej papryki
600 g ziemniaków pokrojonych na mniejsze części (możesz obrać, ja miałam młode ziemniaki, więc ich nie obierałam)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
Schab wymieszaj z jedną łyżką oleju, 1 ½ łyżki słodkiej papryki, solą i pieprzem. W naczyniu zaroodpornym ułóż na zmianę plastry schabu z cebulą, papryką i jabłkami. Ziemniaki wymieszaj z pozostałym olejem i słodką papryką oraz dopraw solą. Układaj ziemniaki dookoła mięsa. Naczynie żaroodporne z jedzeniem piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz przez 15-20 minut.Udekoruj gałązkami tymianku 🙂
Smacznego!