Pieczone skrzydełka w stylu azjatyckim
Kurczak w sosie sojowym jest bardzo popularny na Filipinach, ale najczęściej przygotowywany jest na patelni. Tym razem przedstawiam Wam niezwykle prosty i nieziemsko smaczny przepis na skrzydełka kurczaka o typowo słodko kwaśnym azjatyckim smaku 🙂
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka umytych, oczyszczonych i osuszonych (można też wyciąć lotki, ale ja zostawiłam)
50 ml sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Sos sojowy, olej, sok z cytryny, miód i starty imbir wymieszaj razem w misce, w którym będziesz marynować mięso. Dodaj skrzydełka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w temperaturze pokojowej skrzydełka w marynacie przez co najmniej godzinę od czasu do czasu mieszając skrzydełka, aby równomiernie wszystkie były pokryte płynną marynatą. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i przełóż skrzydełka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut (nie wylewaj marynaty!). Po 20 minutach możesz raz podlać skrzydełka wodą. Przez ten czas marynatę przelej przez drobne sitko do rondla i gotuj, aż stanie się gęsta i zredukuje się do ¼ zawartości (większość odparuje). Gdy skrzydełka będą złote i gotowe za pomocą pędzla każde skrzydełko posmaruj marynatą. Od razu zjedz bo danie najlesze jest na ciepło 🙂
Smacznego!