Babka wieniec bożonarodzeniowy z makiem i skórka pomarańczy
Wieniec bożonarodzeniowy wygląda na skomplikowany, ale tak naprawdę przepis jest bardzo prosty. Jedyne wyzwanie może być zawinięcie wieńca, ale tak naprawdę trzeba przełożyć między siebie dwie końcówki ciasta. Efekt na świątecznym stole genialny, a do tego smak nieziemski 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
7g suchych drożdzy
1/4 szklanki cukru
50 g mąki
szczypta soli
75g masła
1 duże jajko
Nadzienie:
45 g gotowej masy makowej
10 g orzechów włoskich rozłupanych i posiekanych
1 łyżka słodkiej skórki pomarańczy (przepis)
1 duże jajko
Lukier:
1 szklanka cukru pudry
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
słodka skórka pomarańczy (przepis)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj. W małym rondelku podgrzej mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodaj do miski pozostałe składniki, wbij jajko i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby lekko posyp mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na około 45-50 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Do masy makowej dodaj jajko, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać.
Lukier:
Cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i tyle wody, aby powstał gęsty lukier. Odłóż na bok.
Złożenie:
Ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30×50 cm. Ułóż równą warstwę maku i zwiń. Roladę przekroić wzdłuż na pół, ale nie do końca, zostawiając kilka cm z jednej strony. Zrób warkocz z obu końców. Następnie spleć końce razem i zwiń w okrągły wieniec. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 170°C na złoty kolor. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu polej polewą roladę i posyp skórką z pomarańczy 🙂
Smacznego!