Sos jabłkowy
Świetny i prosty sos jabłkowy nada charakteru każdej potrawie zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do pączków, czy też dodatek do pieczonej kaczki. Proste składniki, proste wykonanie, a smak potraw wchodzi na wyższy poziom 🙂
Składniki:
2 jabłka obrane i pokrojone na kilkanaście kawałków
3 łyżki wody
100 ml mleka
1 łyżeczka mąki
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do garna włóż jabłką i wlej wodę. Na wolnym ogniu zagotuj i duś pod przykryciem przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić owoców. Przez ten czas pozostałe składniki dokładnie wymieszaj w szklance. Gdy jabłka będą rozgotowane należy je zblendować na papkę. Do zmiksowanych jabłek dodaj mleczną mieszankę i na wolnym ogniu zagotuj. Ewentualnie dopraw cynamonem i dosłodź. Sos świetnie nadaje się jako mięsny dodatek, jak i jako nadzienie do pączków 🙂
Smacznego!