Tarta jabłkowa
Bardzo prosty przepis i do tego niezwykle pyszny. Proste składniki, gdzie głównym bohaterem są jabłka nadające deserowi pysznego smaku, a do tego kruche, słodkie ciasto które idealnie pasuje do jabłek. Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a smak można jeszcze podkręcić za pomocą lodów, kremu lub bitej śmietany 🙂

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
90 g cukru
2 żółtka
600 g jabłek najlepiej lekko kwaśnych obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj masło. Wymieszaj i posiekaj za pomocą noża. Dodaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól i całość ponownie posiekaj na mniejsze kawałki. Następnie w krótkim czasie wyrób ciasto na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel na dwie części ⅓ i ⅔. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż formę na tartę pokrywając także brzegi. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp cynamonem. Resztę ciasta rozwałkuj i powycinaj linie, z której stworzysz kratkę (możesz też przygotować własny wzór). Piecz ciasto w 170°C (góra – dół) przez około 45 minut. Obsyp cukrem pudrem i ciesz się pysznym ciastem 🙂
Smacznego!

