Wuzetka
Ciasto WZ lub wuzetka jest bardzo popularnym polskim deserem zawierającym dużą wartość lekkiego kremu, kakaowy biszkopt, polewę czekoladową i wierzch udekorowany bitą śmietaną i czekoladą. Od razu pokochałam to ciasto i jestem pewna, że każdy miłośnik bitej śmietany i czekolady będzie wielbił ten deser 🙂
Biszkopt:
Składniki:
7 jajek w temperaturze pokojowej
65 g kakao
65 g mąki
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną, puszystą pianę. Dodawaj stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie ciągle ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. Ubijaj jeszcze przez 3 minuty, aż masa będzie puszysta. Kakao i mąkę przesiej do czystego naczynia. Czterema partiami dodawaj je do ubitej masy, delikatnie i dokładnie mieszając. Masę przenieś do blaszki do pieczenia o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na pół godziny. Ostudź i pokrój na 2 części.
Bita śmietana:
Składniki:
1l śmietanki 36% bardzo zimnej
⅓ szklanki cukru pudru
2 fix do śmietanki
dżem malinowy
Przygotowanie:
Śmietankę razem z cukrem pudrem (dostosuj według uznania słodkość) ubij na sztywną masę. Pod koniec dodaj fix dla utrwalenia. Na pierwszą warstwę ciasta daj 6-8 łyżek dżemu malinowego. Rozsmaruj bitą śmietaną zostawiając ¾ szklanki do dekoracji. Przykryj drugą warstwą ciasta.
Polewa czekoladowa:
Składniki:
200 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady podzielonej w kostki
Przygotowanie:
Śmietankę zagotuj w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj czekolady. Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyska gładką i jednolitą masę. Czekoladową polewę połóż na wierzch ciasta. Pokrój deser na porcje, na wierzch daj troszkę bitej śmietany i posyp rozdrobnioną czekoladą.
Smacznego!