Babka z malinami i białą czekoladą
Niesamowicie pyszna babka ociekająca polewą z białej czekolady i udekorowana malinami. Słodki i piękny deser na każdą okazję jak i doskonała przekąska na podwieczorek. Ciasto, które z pewnością pokocha cała rodzina 🙂
Składniki:
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki masła miękkiego
1 łyżeczki cukru wanilinowego
85 g białej czekolady posiekanej
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
300 g maślanki
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szklanki mrożonych malin
Polewa:
100 g śmietanki 30%
150 g białej czekolady posiekanej
½ szklanki posiekanych malin do dekoracji
Przygotowanie:
Posmaruj naczynie do pieczenia miękkim masłem, upewnij się, że powierzchnia została dokładnie pokryta. Posyp mąką i strząśnij nadmiar. Wstaw naczynie do lodówki na 30 minut i przez ten czas przygotuj ciasto. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W dużej misce ubij masło do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodaj cukier i ubijaj przez 2 minuty. Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając po każdym dodaniu. Dodaj połowę mieszanki z mąką i połowę maślanki i dobrze wymieszaj na wolnych obrotach. Dodać resztę mieszanki mąki, resztę maślanki i ekstrakt waniliowy, wymieszaj do uzyskania dobrego połączenia. Delikatnie dodaj maliny i białą czekoladę cały czas mieszając, aż dobrze się połączą. Uważaj, aby nie połamać zmiażdżyć malin. Wlej ciasto do przygotowanej formy do ciasta i piecz 40-45 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy. W tym czasie przygotuj lukier, włóż pokrojoną czekoladę do szklanej miski. Śmietanę rozgrzać w rondelku na średnim ogniu. Gdy śmietana osiągnie punkt wrzenia, wlej ją do pokrojonych czekoladek i mieszaj, aż będzie gładka. Niech ostygnie i zgęstnieje. Wlej białą czekoladę na babkę i pozwól jej spłynąć po bokach. Na wierzch daj posiekane maliny 🙂
Smacznego!