Sezon na potrawy z dyni trwa, więc warto wykorzystać to warzywo na różne sposoby. Dynia ma sporo zastosowań na słodko, poprzednio pokazałam Wam pumpkin flan, tym razem czas na przepyszne, kruche, słodkie ciasteczka. Smaczny i prosty przepis na chrupiące wypieki z dodatkiem smakowitej dyni 🙂

Składniki:

½ szklanki masła miękkiego
¼ szklanki cukru
¼ szklanki brązowego cukru
½ szklanki puree z dyni
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do dyni
½ łyżeczki cynamonu w proszku
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g białej czekolady w kawałkach
cukier do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj masło i cukry. Dodaj puree z dyni, sól, przyprawę do dyni, cynamon i dokładnie wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę i sodę, dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj kawałki białej czekolady, ale pozostaw trochę na wierzch ciastek. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Uformuj ciasteczka, posyp cukrem i delikatnie spłaszcz za pomocą szklanki. Dodaj na wierzch białą czekoladę. Piecz w temperaturze 190°C przez 8-9 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej podawaj z mlekiem.

Smacznego!

pieczenie, brązowy cukier, masło, czekolada, cynamon, ciastko, proste przepisy, szybki przepis, mąka, dynia, sól, cukier, słodkości, biała czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 3 =