Czekoladowe ciasteczka z orzechami
Świetny przepis na czekoladowe ciasteczka. Chrupką przekąskę zrobisz w 20 minut, a ciastka są kruche, aromatyczne i co najważniejsze przepyszne. Mieszanka czekolady, orzechów, masła orzechowego i nutelli z podstawowymi składnikami to świetna opcja na przepyszne ciastka dla każdego 🙂
Składniki:
160 g mąki
½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaska łyżeczka sody
szczypta soli
60 g masła
105 g masła orzechowego
50 g cukru
100 g brązowego cukru
1 całe jajko i jedno żółtko w pokojowej temperaturze
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g nutella
150 g półsłodkie kawałki ciemnej czekolady, grubo posiekane lub wiórki czekoladowe
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Roztop masło i wlej do innej miski. Wymieszaj masło orzechowe, nutellę z rozgrzanym masłem. Dodaj cukier zwykły i brązowy, aż dobrze się połączą. Dodać jajko i żółtko po kolei, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy. Stopniowo wmieszaj przesianą mąkę. Dodaj kawałki orzechów i delikatnie wymieszaj. Umieść ciasto na ciasteczka w plastikowym opakowaniu i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstaw do temperatury pokojowej, aby zmiękło na tyle, by dało się je wyrobić. Zbierz ciasto i ułóż co najmniej 2-3 centymetrów od siebie na przygotowanych blachach do pieczenia. Lekko spłaszcz każde ciasto dłonią. Nałóż na wierzch kilka kawałków czekolady. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, gdy ciasteczka zaczną się rumienić. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia (można również przechowywać w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia). Podawaj z ulubionym mlekiem lub herbatą 🙂
Smacznego!