Świeże wietnamskie sajgonki
Fajna i prosta przekąska dla miłośników owoców morza i makaronu ryżowego. Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu problemu, a smak sprawi, że chętnie będziesz wracał do tej wysokobiałkowej przekąski 🙂
Składniki:
papier ryżowy
1 miska makaronu ryżowego ugotowanego i schłodzonego
15 małych krewetek, ugotowanych i oczyszczonych
świeże liście bazylii
Sos:
¼ szklanki masła orzechowego
¼ szklanki ciepłej wody
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżki octu
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki na sos połącz w małej misce. Skosztuj i ewentualnie dopraw składnikami z listy według własnego uznania. Wymieszaj i odstaw na bok. Wszystkie składniki przygotuj na stole. Zamocz papier ryżowy w ciepłej wodzie i trzymaj przez 2 sekundy, a potem umieść na plastikowej desce. Na papier ryżowy połóż 3 krewetki, 3-4 liście bazylii i łyżkę makaronu. Zamknij obie krawędzie papieru ryżowego, naciśnij i zwiń, aby upewnić się, że wypełnienie nie jest luźne. Umieść na talerzu do serwowania. Powtarzaj cały proces aż do wyczerpania składników. Podawaj z sosem.
Smacznego!