Sznycel cielęcy jest daniem bardzo podobnym do tradycyjnego kotleta schabowego, gdzie główną różnicą jest oczywiście mięso. Sznycel z cielęciną to narodowe austriackie danie zwane także “sznyclem wiedeńskim”. Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, smak jest naprawdę świetny, mięso rozpływa się w ustach, mimo że cielęcina jest droższa od wieprzowiny to naprawdę warto spróbować 🙂

Składniki:

250 g cielęciny na sznycel (podzielone na 3 kawałki)
¼ szklanki mąki
1 duże jajko ubite
½ szklanki bułki tartej
sól i pieprz
2-3 łyżki masła do smażenia
liście sałaty i plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Tłuczkiem ubij mięso równomiernie o grubości 5 mm między arkuszami plastiku śniadaniowego. Posyp solą i pieprzem i natrzyj z każdej strony. Najpierw obtocz każdy kotlet w mące. Zanurz go w jajku i obtocz w bułce tartej, upewniając się, że mięso jest dokładnie obtoczone. Natychmiast włóż kotlety na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, lekko potrząsając patelnią, aby kotlet nie przykleił się do dna. Smaż każdy kotlet przez 2-3 minuty lub na złoty kolor z każdej strony. Zdejmij z patelni i włóż do ręcznika kuchennego, aby spuścić nadmiar oleju. Udekoruj sałatą i plasterkami cytryny. Podawaj z ziemniakami lub frytkami 🙂

Smacznego!

austria, masło, proste przepisy, jajko, mąka, sałata lodowa, pieprz, bułka tarta, sól, cielęcina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 2 =