Cielęcina w kremowym sosie pieczarkowym i makaronem
Cielęcina to smaczne, delikatne mięso, które łatwo jest przygotować. Razem z delikatnym kremowym sosem pieczarkowym tworzą wspaniałe danie. Szybkie, proste i co najważniejsze genialne w smaku danie idealne na urozmaicony obiad 🙂
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
250 g polędwiczki cielęcej pokrojonej na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula posiekana
150 g pieczarek pokrojonych w plastry
¾ szklanki białego wina
¾ szklanki bulionu wołowego
½ szklanki śmietanki 30%
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1-2 łyżki masła
posiekana świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie dopraw mięso solą i pieprzem. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, usmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, pieczarki i gotuj przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę. Zalej winem i bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Dodaj śmietanę, rozmaryn, tymianek i wymieszaj. Dodaj z powrotem ugotowaną cielęcinę i gotuj, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut lub do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z makaronem 🙂
Smacznego!