Tort to u mnie obowiązek na każde specjalne okazje. Jest kremowy, z pysznym, puszystym ciastem maślanym, wspaniale pachnie truskawkami i wanilią z nadzieniem dżemu truskawkowego i kajmaku. Do tego przygotowanie takiego tortu jest proste, a naprawdę warto miło zaskoczyć ważną dla nas osobę 🙂

Waniliowe ciasto:

Składniki:

230 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
315 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
240 ml mleka
2 łyżki śmietany

Truskawkowe ciasto:

Składniki:

1 łyżeczka ekstraktu truskawkowego
barwnik spożywczy różowy

Przygotowanie:

Nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia dwa okrągłe naczynia do pieczenia o szerokości mniej więcej 16 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej misce połącz cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż ciasto będzie puszyste. Dodaj pojedynczo jajka ubijając je. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodaj i miksuj na wolnych obrotach. Dolej mleko i śmietanę, mieszaj aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Podziel ciasto równomiernie na 2 części. W jednej części dodaj barwnik i ekstrakt. Powoli mieszaj, aż kolor się połączy. Z drugą częścią nic nie rób, będzie to ciasto waniliowe. Przelej ciasto do form i piecz przez 40-45 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krem:

Składniki:

250 ml śmietanki 30%,
200 g mascarpone
cukier puder do smaku
1 fix do śmietanki
6 łyżek kajmaku
3 łyżki dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Pokrój ciasta wzdłóż na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta waniliowego na desce. Rozsmaruj 3 łyżki kajmaku. Połóż warstwę ciasta truskawkowego i rozsmaruj 3 łyżki dżemu. Teraz połóż ponownie warstwę ciasta waniliowego i rozsmaruj pozostałym kajmakiem. Całość przykryj ostatnią warstwą ciasta truskawkowego. Teraz czas na przygotowanie kremu. Wlej śmietankę do metalowej miski. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Dodaj cukier puder i dalej ubijaj, aż krem będzie puszysty i sztywny. Rozłóż krem na boki i wierzch ciasta.

Polewa:

Składniki:

100 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 %
½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego
barwnik spożywczy różowy
posypka w kształcie serca

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj śmietankę na średnim ogniu, ściągnij z ognia i dodaj białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Dodaj ekstrakt truskawkowy i barwnik. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do schłodzenia. Po schłodzeniu wierzch ciasta skrop polewą i udekoruj posypką.

Smacznego!

proszek do pieczenia, masło, ciasto, kremowy ser, krem, kremowy, proste przepisy, jajko, mąka, dżem, kajmak, mascarpone, mleko, cukier puder, truskawki, śmietanka, słodkości, wanilia, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 5 =