Tort truskawkowo waniliowy
Tort to u mnie obowiązek na każde specjalne okazje. Jest kremowy, z pysznym, puszystym ciastem maślanym, wspaniale pachnie truskawkami i wanilią z nadzieniem dżemu truskawkowego i kajmaku. Do tego przygotowanie takiego tortu jest proste, a naprawdę warto miło zaskoczyć ważną dla nas osobę 🙂
Waniliowe ciasto:
Składniki:
230 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
315 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
240 ml mleka
2 łyżki śmietany
Truskawkowe ciasto:
Składniki:
1 łyżeczka ekstraktu truskawkowego
barwnik spożywczy różowy
Przygotowanie:
Nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia dwa okrągłe naczynia do pieczenia o szerokości mniej więcej 16 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej misce połącz cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż ciasto będzie puszyste. Dodaj pojedynczo jajka ubijając je. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodaj i miksuj na wolnych obrotach. Dolej mleko i śmietanę, mieszaj aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Podziel ciasto równomiernie na 2 części. W jednej części dodaj barwnik i ekstrakt. Powoli mieszaj, aż kolor się połączy. Z drugą częścią nic nie rób, będzie to ciasto waniliowe. Przelej ciasto do form i piecz przez 40-45 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krem:
Składniki:
250 ml śmietanki 30%,
200 g mascarpone
cukier puder do smaku
1 fix do śmietanki
6 łyżek kajmaku
3 łyżki dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Pokrój ciasta wzdłóż na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta waniliowego na desce. Rozsmaruj 3 łyżki kajmaku. Połóż warstwę ciasta truskawkowego i rozsmaruj 3 łyżki dżemu. Teraz połóż ponownie warstwę ciasta waniliowego i rozsmaruj pozostałym kajmakiem. Całość przykryj ostatnią warstwą ciasta truskawkowego. Teraz czas na przygotowanie kremu. Wlej śmietankę do metalowej miski. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Dodaj cukier puder i dalej ubijaj, aż krem będzie puszysty i sztywny. Rozłóż krem na boki i wierzch ciasta.
Polewa:
Składniki:
100 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 %
½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego
barwnik spożywczy różowy
posypka w kształcie serca
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj śmietankę na średnim ogniu, ściągnij z ognia i dodaj białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Dodaj ekstrakt truskawkowy i barwnik. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do schłodzenia. Po schłodzeniu wierzch ciasta skrop polewą i udekoruj posypką.
Smacznego!