Pomidorowe galette
Większość przepisów wykorzystujących galette są na słodko, a niewiele osób wie, że ciasto tę pasuje także do klasycznych, wytrawnych dań. Danie lekko podobne do pizzy, ale przygotowuje się je szybciej, ciasto jest kruche i przepyszne, do tego danie to prezentuje się naprawdę zjawiskowo 🙂

Składniki:
1 ½ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
¼ szklanki śmietany 18%
1 jajko ubite, do posmarowania ciasta
2 sztuki średniej wielkości pomidorów heirloom, pokrojone w cienkie plasterki
½ szklanka świeżych liści bazylii
50 g startego sera cheddar cheddar
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, sól i cukier w dużej misce. Dodaj masło i ręcznie dokładnie wymieszaj, aż będzie wyglądało jak bułka tarta. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Uformuj ciasto w kulkę i posyp mąką. Owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę. Osusz pomidory kładąc je na ręczniku papierowym na 10 minut. Wyciągnij ciasto i pozostaw na 5 minut, aby zmiękło. Ciasto wyłóż na posypaną mąką blat. Ułóż ser na cieście, zostawiając 2 cm odstępu wokół brzegów. Połóż liście bazylii na serze. Ułóż pomidory. Zagnij brzegi, aby dotrzeć do pomidorów. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj ciasto jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanego do 180°C przez 25-30 minut lub do momentu, gdy ciasto zmieni kolor na złoty. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Udekoruj liśćmi bazylii.
Smacznego!

