Tatar
Jest to bardzo proste danie niezwykle popularne w Polsce jako przekąska czy przystawka. Sukcesem tego dania są świeże, dobrej jakości składniki. Bardzo często przystawkę tą można spotkać podczas różnych przyjęć okolicznościowych zawierających bufet na zimno 🙂
Składniki:
250 g mięsa wołowego drobno zmielonego (na przykład polędwicę)
2 żółtka jajka
2 łyżki przegotowanej wody
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Do podania:
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
żółta i czerwona cebula pokrojone w kostkę
kapary w zalewie octowej
czarne oliwki pokrojone w pierścienie
pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z jednym żółtkiem, wodą, olejem i dopraw solą i pieprzem. Gdy składniki dobrze wymieszasz, na talerzu uformuj kształt okrągły z wgłębieniem w środku. W tym środku dodaj żółtko, a dookoła tatara ułóż wszystkie składniki do podania. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego!