Makaron w sosie mascarpone z szynką szwardzwaldzką
Prosty, szybki i niezwykle smaczny przepis na danie makaronowe. Z serkiem mascarpone niezwykle łatwo można zrobić kremowy sos, a suszone pomidory razem z szynką idealnie podkreślają smak tego dnia. Świeża bazylia jest tutaj niczym wisienką na torcie. Idealny przepis na szybkie, eleganckie danie 🙂
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
12 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
200 g szynki szwardzwaldzkiej
250 ml bulionu drobiowego
250 g mascarpone
sól i pieprz do smaku
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
świeże liście bazylii do dekoracji
starty ser parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni zalewę z suszonych pomidorów. Dodaj pomidory z szynką i smaż, aż szynka się zarumieni. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj ser mascarpone i całość mieszaj, aż ser się rozpuści. Duś parę minut danie bez przykrycia, aż się zredukuje i sos zgęstnieje. Do sosu dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj ponownie. Podawaj ze świeżymi liśćmi bazylii i startym parmezanem.
Smacznego!