Słodko pikantne żeberka wieprzowe
Czy istnieją żeberka idealne przygotowane w piekarniku? Tak, i to są właśnie takie żeberka. Aromatyczne, słodkie, pikantne, soczyste, mięso samo odchodzi od kości, po prostu niebo w gębie. Przygotowanie jest niezwykle proste, jedyne mięso potrzebuje czasu, ale naprawdę warto poczekać 🙂
Składniki:
Marynowanie żeberek:
1 ½ – 2 kg żeberek wieprzowych (najlepiej o jednolitym kształcie by upiekły się w tym samym czasie)
2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
12 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
½ szklanki brązowego cukru
Glazura i sos:
Wydobyty sok z żeberek
szklanka ketchupu
3 łyżki octu jabłkowego
⅓ szklanki brązowego cukru
1 łyżka sosy worcester
Przygotowanie:
Pieprz kajeński, papryki, ziele angielskie, liście laurowe upraż na suchej patelni. Przenieś do moździerza i zetrzyj na jednolity proszek. Dodaj sól z cukrem i dokładnie wymieszaj. Natrzyj dokładnie żeberka z każdej strony powstałymi przyprawami i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odlej powstały sok z żeberek do rondelka. Dodaj do rondelka także składniki na sos, podgrzej od czasu do czasu mieszając. Pomsaruj żeberką powstałą glazurą (pozostaw glazurę na późniejsze posmarowanie żeberek i na sos). Piecz żeberka w piekarniku rozgrzanym do 135°C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 95°C i piecz przez 3 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości. Pod koniec ponownie posmaruj żeberka glazurą, zwiększ temperaturę piekarnika do maksimum i piecz, aż żeberka się zrumienią. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem / glazurą, sałatka i na przykład frytkami 🙂
Smacznego!