Nadziewane rożki
Idealny pomysł na Wielkanoc. Rożki przypominają marchewkę, ale jest to lekko słodkawe ciasto z pysznym jajecznym farszem, to danie idealnie wkomponuje się na wielkanocny stół. Proste wykonanie, smak genialny, a do tego prezentacja przepiękna 🙂
Składniki:
Rożki:
1 łyżka suchych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
4 szklanki mąki
Jajeczne nadzienie:
6 ugotowane duże jajka posiekane
2 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe składniki:
pomarańczowy barwnik (opcjonalnie, można wymieszać żółty z czerwonym)
świeża zielona pietruszka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Połącz wodę i drożdże w misce. Pozostaw na 5 minut aż zaczyn urośnie. Wlej mleko, masło, cukier i sól i wymieszaj. Dodaj jajka. Stopniowo dodawaj około 3 ¾ szklanki mąki i mieszaj, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto zagniataj przez około 5-6 minut i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, podziel na pół. Rozwałkuj na gruby prostokątny kształt. Pokrój ciasto na 3 centymetrowe paski. Owiń jeden pasek wokół każdej formy rożkowej (możesz użyć folii). Układaj je zachowując 2 centymetrowy dystans. Posmaruj każdy rożek masłem i piecz przez 10-12 minut lub do zarumienienia. Przenieś do stojaka chłodzącego aby ostygnął, po tym czasie usuń formę. Pomaluj każdy rożek barwnikiem i odstaw, aby wyschły. Wymieszaj wszystkie składniki farszu. Każdy rożek nadziej łyżką mieszanką jajeczną i włóż gałązkę pietruszki 🙂
Smacznego!