Spaghetti Bolognese
Mama powiedziała mi, że kiedy byłam wjej brzuchu, to zawsze wymuszałam na niej by jadła spaghetti (i kraba). Ochota na tę potrawę pozostała mi do teraz. W swojej kuchni robię spaghetti na szybko, lub na specjalne okazje. Tym razem podzielę się z Wami drugą opcją, czyli przepisem na specjalną okazję, jak urodziny czy rocznica. Podczas gotowania potrzeba dużo cierpliwości, ale smak dania na pewno wynagrodzi Wam czekanie 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego (może być wieprzowo wołowe)
100g boczku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
1 średnia marchewka starta na tarce
2 małe łodygi selera pokrojone w kostkę
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
sól i pieprz
cukier
łyżeczka oregano
2 listki świeżej bazylii
pół szklanki mleka
250 g makaronu spaghetti
tarty parmezan
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu na dużej patelni (bez oleju). Przesuń boczek na bok i na tłuszczu z boczku podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek, seler i marchewkę. Smaż razem, aż warzywa lekko się skarmelizują (około 5 minut) i przełóż wszystko do garnka. Na tej samej patelni teraz podsmaż mięso mielone (nie dodawaj oleju, tłuszcz z boczku pozostanie, a mięso wchłonie smaki z poprzedniego smażenia). Podsmażone mięso dodaj do boczku i warzyw, zalej wszystko winem i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj pomidory w puszcze, bulion i przecier pomidorowy. Wymieszaj, a większe kawałki pomidorów zniszcz za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pieprz, sól, szczyptę cukru, bazylię i oregano. Gotuj na małym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodaj mleko i gotuj ponownie przez godzinę, aż sos się zredukuje. Podawaj z makaronem spaghetti i posyp wierzch parmezanem.
Smacznego!