Schab nadziewany śliwkami
Pierwsza moja Wielkanoc w Polsce była także ciekawą przygodą z tradycyjnymi polskimi potrawami. Żurek, różne rodzaje kiełbas. Ale moją uwagę przykuło mięso nadziewane śliwką. Chcę się z wami podzielić sposobem przygotowania takiego dania. Ugotuj ze mną tradycyjną polską potrawę. 🙂
Składniki:
700 g schabu bez kości
10 pcs suszonych śliwek
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka czosnku w proszku
szczypta ostrej papryki (jeśli lubisz pikantne dania dodaj więcej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Schab opłucz i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Za pomocą ostrego noża wydrąż tunel. Wbij nóż w środek mięsą i kręć nim. Zrób tak z dwóch stron. Wymieszaj przyprawy i natrzyj mięso (także w środku). Im dokładniej będziesz nacierał mięso, tym fajniejszy smak będziesz miał po upieczeniu. W wyrobioną dziurkę zacznij mocno wkładać śliwki tak by zostawić jak najmniej wolnego miejsca. Włóż mięso do rękawa do pieczenia i połóż na górze masło. Dobrze zamknij rękaw i wstaw do piekarnika na noc.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik na tryb góra / dół w temperaturze 200ºC. Włóż mięso do piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zmień tryb na termoobieg i temperaturę 160ºC przez 15 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw do ostygnięcia. Przechowaj aromatyczny i soczysty schab w lodówce razem z sosem, z którego powstanie smaczna galaretką.
Smacznego!