Świetna zupa zarówno na chłodne dni, jak i na te cieplejsze. Świeże warzywa, pyszna polska kiełbasa razem cudownym aromatem wędzonej papryki to połączenie idealne, tak jakby ta zupa była przygotowana w kociołku na ognisku. Prosty i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki:

300 g kiełbasa pokrojona w plastry
450 g kapusty posiekanej
400 g ziemniaków pokrojonych w połówki
2 średnie marchewki posiekane
2 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona cebula posiekana
½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
4 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż lekko się zarumieni. Dodaj cebulę, czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj marchewki i ziemniaki, paprykę, sól i pieprz. Gotuj przez 3-5 minut regularnie mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj kapustę i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki 🙂

Smacznego!

bulion, kapusta, marchewka, proste przepisy, czosnek, olej, cebula, pietruszka, pieprz, ziemniaki, sól, kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 ⁄ 9 =