Gdy mieszkałam na Filipinach to nie byłam przekonana do mieszania sosu pomidorowego z rybą. W Polsce jednak taka mieszanka jest bardzo popularna, szczególnie sardynki w pomidorach. Postanowiłam więc przygotować tak łososia i danie wychodzi naprawdę przepyszne, a do tego jest szybkie i niezwykle proste, gorąco polecam! 🙂

Składniki:

200 g makaronu penne ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
300 g łososia bez skóry pokrojonego na mniejsze kawałki
400 g przecieru pomidorowego
4 liście świeżej bazylii pokrojonej w mniejsze kawałki
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
3 małe ząbki czosnku posiekane
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
10 pomidorów koktajlowych pokrojonych w połówki
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
40 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż na szklany kolor. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj bazylię, rozmaryn, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj i duś przez około 5 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj łososia, zmniejsz ogień i duś przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy łosoś będzie ugotowany dodaj pomidory i duś przez około 3 minuty. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z makaronem i startym parmezanem 🙂

Smacznego!

bazylia, ser, ryba, czosnek, oliwa, makaron, pieprz, rozmaryn, łosoś, sól, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 × 24 =