Sałatka z roszponką
Prosta w przygotowaniu, smaczna i niskokaloryczna sałatka. Wystarczy poświęcić chwilę na krojenie, kolejna chwilę na mieszanie i w ten sposób powstaje przepyszny dodatek do obiadu. Szybko, smacznie, dietetycznie czyli po prostu mieszanka idealna 🙂
Składniki:
40 g roszponki umytej i osuszonej
6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 ogórek
1 łyżka koperku posiekanego
1 łyżka zielonej pietruszki posiekanej
2 ½ łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W jednym naczyniu dokładnie wymieszaj jogurt z czosnkiem, pieprzem i solą. Ogórka przekrój na pół i wydrąż łyżeczką nasiona. Pokrój na plastry i włóż do miski. Do tej samej miski włóż roszponkę, rzodkiewki, koper i pietruszkę. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dodaj wcześniej przygotowany sos z jogurtem i czosnkiem i dokładnie wszystkie składniki wymieszaj. Sałatka świetnie pasuje do obiadu 🙂
Smacznego!