Pieczony kalafior
Jeden z prostszych przepisów w przygotowaniu i naprawdę pysznych. Do tego świetnie prezentuje się na stole. Intensywny smak kalafiora, odpowiednia kompozycja przypraw, podkreślenie smaku za pomocą migdałów, granata i pietruszki tworzą to przepis na ucztę 🙂
Składniki:
1 główka kalafiora
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
¼ łyżeczki mielonego kminku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
pestki granatu
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz liście kalafiora i odetnij spód łodygi. Upewnij się, że pokroisz go na płasko, aby kalafior leżał stabilnie w środku piekarnika. Wymieszaj wszystkie przyprawy z sokiem z cytryny i natrzyj kalafior. Przykryj kalafior folią aluminiową i połóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do upieczenia. Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia. Posyp posiekaną natką pietruszki, pestkami granatu i płatkami migdałów 🙂
Smacznego!