Pieczona polędwica wieprzowa
Prosty przepis na aromatyczną, kruchą, soczystą i delikatną polędwicę. Przyprawy i dodatki świetnie razem się uzupełniają, ale nie maskują smaku pysznej polędwiczki. Danie te świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do ryżu 🙂
Składniki:
1 polędwica wieprzowa oczyszczona z błonek
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
szczypta soli
Przygotowanie:
Do średniej miski wlej olej, sos sojowy i wymieszaj. Dodaj czosnek, tymianek, miód i sól, dokładnie wymieszaj by marynata była jednolita. Natrzej polędwiczkę marynatą i pozostaw na noc w lodówce, aby składniki się przegryzły. Po tym czasie podsmaż polędwiczkę na oleju z każdej strony. Po podsmażeniu włóż do rękawa do pieczenia i dodaj cebulę. Zamknij rękaw i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyciągnij polędwicę z piekarnika i odczekaj 10 minut aż soki się uspokoją. Po tym czasie pokrój mięso na plastry. Podawaj razem z sosem z rękawa i cebulą. Mięso świetnie pasuje do ziemniaków i ulubionej surówki 🙂
Smacznego!