Ciasto z rabarbarem
Szybkie i proste ciasto z rabarbarem to świetny pomysł na różne okazje, czy też na deser do popołudniowej herbaty. Ciasto wychodzi słodkawe, puszyste i lekkie, a rabarbar dodaje fajnej kwaskowatości, który świetnie podkreśla smak. Zapach pobudza apetyt wszystkich domowników, więc smakołyk ten bardzo szybko znika 🙂

Składniki:
200 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
100 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
75 ml oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Oddziel białka jajek i włóż do miski. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukry i miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie wszystko wymieszaj, aby ciasto było puszyste. Na koniec wlej olej i także powoli i łagodnie połącz wszystkie składniki. Dodaj rabarbar i ponownie delikatnie zamieszaj. Na blaszkę wyłóż brązowy papier do pieczenia i przelej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 40 minut. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
