Malinowy wampir
Świetny pomysł na prosty, ale przepyszny deser dla każdego. Można poczuć się przez moment jak wampir jedząc lody z malinową polewą o krwistym kolorze. Zęby do dekoracji mogą być zarówno cukierkowe, jak i plastikowe, mali smakosze będą zadowoleni zarówno z pamiątki jak i z cukierka 🙂
Składniki:
250 g mrożonych malin
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
4-5 gałek lodów kremowych
bita śmietana
Przygotowanie:
Maliny, cukier, sok z cytryny wymieszaj w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Maliny zduś za pomocą widelca, gotuj na małym ogniu, aż mikstura będzie miękka i gęsta. Przelej przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ostudź. Po ostygnięciu przełóż lody do szklanki. Na wierzch daj bitą śmietaną. polej sosem malinowym. Udekoruj za pomocą zębów wampira 🙂
Smacznego!