Pierwszy raz zjadłam kisiel z proszku podczas mojej pierwszej wizyty w Polsce. Zasmakował mi bardzo, więc zabrałam saszetki także na Filipiny, gdzie moja rodzina również z przyjemnością zajadała. Trzymając się zasady “wiem co jem” postanowiłam zrobić kisiel z prawdziwych owoców i znanych mi składników, dlatego też zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu. Smak jest wspaniały, zapach doskonały, a do tego deser prezentuje się naprawdę pięknie 🙂

Składniki:

250g malin (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru (moje maliny były dość kwaśne, więc dla słodszych malin dodaj mniej cukru)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wrzątku
¼ szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i maliny. Gotuj na małym ogniu aż maliny puszczą sok i powstanie w miarę jednolita masa. Dodaj wrzątek i cukier wanilinowy i wymieszaj. Do szklanki z zimną wodą wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj do malin aby zagęścić kisiel i gotuj wszystko przez 2 minuty. Ostudź. Podawaj z bitą śmietaną, całymi malinami, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami do deserów.

Smacznego!

owoce, kisiel, maliny, cukier, śmietanka, cukier wanilinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 14 =