Puto – filipińskie serowe babeczki
Serowe babeczki Puto to popularna filipińska przekąska. Jest to słodkie ciasto gotowane na parze z mąki, jajek i mleka. Zwykle łączy się go z dinuguanem (filipiński gulasz wieprzowy). Miękki, puszysty i pyszny przepis idealny na popołudniową przekąskę 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki rozpuszczonego masła
200g mleka zagęszczonego niesłodzonego
¼ szklanki wody
ser cheddar na wierzch Puto, pokrojone w plastry
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aż dobrze się połączą. Łyżkę masy przełóż do foremki Puto (lub foremkę na babeczki). Gotuj na parze przez 10 minut. Udekoruj serem i gotuj na parze przez kolejną minutę. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Wyjmij z foremki i podawaj.
Smacznego!